Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kleintje. Dat geldt ook voor de kleding die hun tere huidje raakt.
Maar wist je dat een klein foutje in de wasroutine vervelende gevolgen kan hebben voor die tedere babyhuid? Geen paniek – met deze blog helpen we je hier graag een handje bij.
Laten we samen de meest voorkomende wasfouten ontdekken en leren hoe we ze kunnen vermijden:
#1 Te veel wasmiddel gebruiken
Minder is meer, vooral als het om wasmiddel gaat. Te veel zeep kan resten achterlaten op de kleding, wat kan leiden tot huidirritaties bij je baby. Gebruik een mild, hypoallergeen wasmiddel en volg de doseringsaanwijzingen op de verpakking.
#2 Verkeerd wasmiddel gebruiken
In de eerste maanden is het belangrijk om een wasmiddel te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor baby’s of voor de gevoelige huid, bij voorkeur PH-neutraal en dermatologisch getest.
#3 Wasverzachters gebruiken
Wasverzachters ruiken hemels, maar de chemicaliën en geuren zijn niet goed voor de babyhuid. Kies in plaats daarvan voor een natuurlijk alternatief zoals witte azijn, wat ook helpt om kleding zacht te maken.
#4 De verkeerde temperatuur kiezen
Was de kleding zo heet mogelijk. Maar let wel op de labels! Te heet wassen kan sommige stoffen doen krimpen en de zachte stof ruw maken. Maar te koud wassen doodt de bacteriën niet.
De regel: was babykleertjes het liefst op 60 graden, maar houdt altijd het waslabel in de gaten.
#5 Het vergeten van voorwassen van nieuwe babykleertjes
Nieuwe kleding kan chemicaliën en andere irritaties bevatten. Een snelle voorwas voor het eerste gebruik zorgt ervoor dat de kleertjes zo schoon en veilig mogelijk zijn voor je kleintje.
#6 Babykleding niet apart wassen
Babykleertjes moeten idealiter apart worden gewassen van de rest van de huishoudelijke was. Dit helpt kruisbesmetting van bacteriën en irritaties te voorkomen.
#7 Kleertjes niet binnenstebuiten wassen
Het klinkt misschien tegenintuïtief, maar was die kleertjes binnenstebuiten. Zo blijven ze langer als nieuw.
#8 Zomaar alle babykleertjes in de droger gooien
Snel de droger in? Handig, maar niet altijd de beste keus. De kans op krimp is erg groot – en het kan ook de stof beschadigen. Hang ze liever aan de frisse lucht. Dat ruikt ook nog eens heerlijk!
#9 Het strijken overslaan
Even dat strijkijzer eroverheen halen, binnenstebuiten natuurlijk, en je bent zeker dat alle bacteriën weg zijn. Plus, het ziet er ook nog eens extra schattig uit als het mooi gestreken is!
#10 De wasmachine niet goed schoonmaken
Een schone wasmachine is de start van een schone was. Een lege wasbeurt op 90 graden zorgt voor een frisse start.
#11 Niet op tijd beginnen
Begin op tijd! Zorg dat je voor 37 weken zwangerschap alle kleertjes goed hebt gewassen en hebt opgeruimd. Dan kan je namelijk elk moment bevallen, en weet je zeker dat alles klaarligt voor de grote dag!
Veilig voor de gevoelige huid van je baby
Door deze eenvoudige fouten te vermijden, zorg je ervoor dat de kleding van je baby niet alleen schoon is, maar ook zacht en veilig voor hun gevoelige huid. Een kleine verandering in je routine kan een groot verschil maken voor jou en je kleintje.
Maak de cirkel rond met Tikonana
Wist je dat je met Tikonana gratis babykleertjes kunt ‘shoppen’? Dit platform is een fantastische plek voor ouders om babykleding te delen en te ontvangen, helemaal gratis!
Het is een slimme, groene keuze die goed is voor je portemonnee én de planeet. Neem een kijkje op de website en ontdek hoe makkelijk en leuk het is om babykleding in te wisselen met Tikonana.